Varhaiskasvatuksessa olevan lapsen sairastuminen – ohje huoltajille


Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää, että sairaana ei tulla päiväkotiin.

Koronavirustaudille tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus ja haju- tai makuaistin menetys. Koronavirustaudin oireita ei voi erottaa muiden virustautien oireista muuten kuin koronavirustestillä. Varsinkin lapsilla koronavirustaudin oireet ovat usein lievät ja lyhytkestoiset.

Jos lapselle tai hänen perheenjäsenelleen tulee koronavirustautiin viittaavia lieviäkin oireita, tulee oireilevalle tehdä koronavirustesti viipymättä.

Oireilevan lapsen tulee olla kotona vähintään testituloksen valmistumiseen asti. Oireettomat perheenjäsenet voivat olla koulussa, päiväkodissa ja töissä, kun testitulosta odotetaan, ellei ole vahvaa epäilyä, että testitulosta odottavalla perheenjäsenellä on koronavirustartunta.

Jos koronavirustesti on negatiivinen, voi päiväkotiin palata, kun lapsi on oireeton. Joskus lievä nuha tai yskä jatkuu pitkään ylähengitystieinfektion jälkeen. Kun lapsi on muuten parantunut, tällainen lievä oire ei ole este päiväkotiin palaamiselle, jos testitulos on ollut negatiivinen ja oireet selvästi vähenemässä.

Mikäli oireet alkavat myöhemmin uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin.

Jos koronavirustesti on positiivinen, pitää koko perheen pysyä kotona. Jatko-ohjeet saa terveydenhuollosta.

On tärkeää, että lapsen astma- ja allergiaoireet pyritään saamaan mahdollisimman hyvin hallintaan hyvällä lääkehoidolla. Lapselle tyypillisten lievien pitkäaikaisten oireiden takia ei kuitenkaan tarvitse olla pois päiväkodista. Koronavirustestiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä, jos tuntuu, että oireissa on mukana infektio-oireita.

Huoltajan tulee arvioida myös niiden lasten tilannetta, joilla on tiedossa muita kroonisia oireita, esim. jännitysvatsakipuja. Tuttujen, pitkäaikaisten oireiden takia ei tarvitse olla pois päiväkodista tai hakeutua koronavirustestiin, mutta jos oireet muuttuvat, testiin tulee hakeutua herkästi.

On tärkeää pyrkiä vähentämään myös muiden infektiotautien kuin koronavirustaudin leviämistä, jotta testauskapasiteetti riittää kaikille oireisille.

Lasten huoltajat voivat varata lapselle ajan koronavirustestiin soittamalla

OmaAsemien neuvontaan. Ajanvaraus arkisin klo 8-15

  • Kangasala Eteläinen puh. 03 5655 4014
  • Kangasala Keskusta puh. 03 5655 4012
  • Suorama puh. 03 5655 4013
  • Vatiala puh. 03 5655 4015
  • Ruutana puh. 03 5655 4011
  • Sahalahti puh. 03 5655 4016

Muita yhteystietoja

  • Valtakunnallinen korona-neuvontapuhelin 029 553 5535arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.
  • Terveyskeskuspäivystys 03 5655 4025 ma-to klo 8-21, pe klo 8-16
  • Alle 16-vuotiaiden kohdalla TAYS Keskussairaalan lasten päivystys 03 3116 3345