Kangasalan mallin harrasteryhmät pyörivät joka koululla


Harrastamisen Suomen mallin –hankkeen ryhmät pyörivät jo kaikilla Kangasalan kouluilla. Harrastetoimintaa on pystytty tarjoamaan joka koululla kaikille ikäluokille. Lisäksi myös Vatialassa opiskeleville erityisryhmäläisille ja kehitysvammaisille on järjestetty omat liikuntaryhmät 

Suunniteltuja harrasteryhmiä on kaikkiaan ollut yli 90, toteutuvia lähes 80. Ensimmäiset ryhmät starttasivat jo tammikuun lopussa ja iso osa ryhmistä helmikuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Viimeiset ryhmät aloittavat toimintansa talvilomaviikon jälkeen.  

Suurin osa harrasteryhmistä on täynnä. Joitakin hajapaikkoja on vielä vapaana. Niistä löytyy tietoa liikuntapalveluiden sivulta Kangasalan lapset ja nuoret harrastamaan-hanke käynnissä joka koululla -artikkelista. 

Harrasteryhmien suunnittelussa otettiin huomioon opetushallituksen syksyllä 2020 teettämän koululaiskyselyn tulokset. Tarjolle saatiin joka koululle kolmesta seitsemään niistä kymmenestä toivotuimmasta harrastemuodosta, jotka koulukohtaisissa vastauksissa oli. Tämän takia joidenkin ryhmien peruuntuminen yllätti. Esimerkkinä Pitkäjärvelle ykköstoiveena ollut katutaide-ryhmä ei alkanut, kun ilmoittautuneita oli vain kaksi. 

Harrastevalikoima on todella monipuolinen. Sieltä löytyy niin liikuntaa kuin kädentaitojakin ja teatteri/tapahtumatekniikkaa sekä koodausta. Suurin osa harrasteryhmiä vetävistä toimijoista on kangasalalaisia urheiluseuroja, yhdistyksiä tai yrityksiä. Tästä hankekoordinaattori Outi Schutskoff iloitsee: 

  • Samalla kun saamme kangasalalaisille nuorille mieluisia harrasteryhmiä koulupäivien yhteyteen, olemme pystyneet tarjoamaan työtä kangasalalaisille. Moni seura ja pienyrittäjä ovat vaikeuksissa koronan takia. Tämän hankkeen kautta olemme pystyneet myös hieman helpottamaan heidänkin tilannettaan. 

Koko paletin pyörittäminen kolmentoista koulun, lukujärjestysten, vapaiden tilojen sekä eri toimijoiden mahdollisuuksien kanssa oli melkoinen urakka. Kaikkia toiveita ja lukujärjestyksiä ei voitu ottaa huomioon ja kompromisseja jouduttiin tekemään. Nyt pilottihankkeessa saatiin paljon oppia siitä, miten tämä palapeli kannattaisi hoitaa. 

Talvilomien jälkeen tehdään palautekysely oppilaille sekä toimijoille hankkeesta. Niitä tuloksia ja pilottihankkeen oppeja hyödynnetään, kun keväällä aukeaa Opetus- ja kulttuuriministeriön haku tulevan kouluvuoden harrastehankkeelle. Tulevan kouluvuoden harrasteryhmien suunnittelu alkaa maaliskuussa.  

Mikäli olet kiinnostunut tarjoamaan jotain harrasteryhmiä Kangasalan kouluille, niin ole yhteydessä hankekoordinaattori Outi Schutskoffiinouti.schutskoff(a)kangasala.fi tai p. 040 133 6479, niin keskustellaan lisää. Monen eri alojen osaajia kaivataan!