Kangasalan kaupunki vastaa työvoiman saatavuuden haasteisiin rekrytoimalla hoiva-avustajia Filippiineiltä


Kangasalan kaupunki kokeilee osana sosiaali- ja terveysalan henkilöstöpulan ratkaisemista ulkomaisten työntekijöiden hankintaa. Kaupungin vanhus- ja vammaispalveluissa on kesäkuussa aloittanut kahdeksan filippiiniläistä hoiva-avustajaa. Hoiva-avustajien työtehtävät liittyvät asiakkaiden perustarpeista huolehtimiseen ja asiakkaiden toimintakyvyn ylläpitämiseen esimerkiksi keskustelu- ja ulkoiluseurana.

Yhteistyökumppanina filippiiniläisten hoiva-avustajien hankintapilotissa toimii Healthcare Staffing Solutions Oy (HSS). HSS huolehti työntekijöiden saapumisesta Suomeen ja suomen kielen koulutuksesta lähtömaassa.

Kangasalle saapuneilla hoiva-avustajilla on lähtömaassa hankittu sairaanhoitajan tutkinto tai he ovat työskennelleet hoitoalalla vähintään kaksi vuotta. Suomessa he pääsevät työskentelemään suoritettuaan tehtävään vaadittavat näyttökokeet. Ulkomaiset hoiva-avustajat ovat suorittaneet eurooppalaisen viitekehyksen A2-kielitaitovaatimuksen suomen kielestä.

Hoiva-avustajien työt ovat alkaneet kivasti ja työyhteisöt ovat ottaneet uudet työntekijät hyvin vastaan. Hoiva-avustajat tarttuvat hyvin työhön, ovat tehokkaita ja innokkaita työntekijöitä, kertoo Kukkiakodon henkilöstö.