Kangasala saa oman ympäristö- ja taideohjelmansa


Kangasalan kaupunki on käynnistänyt ympäristö- ja taideohjelman laatimisen keväällä 2019. Tavoitteena on edistää ympäristön elämyksellisyyttä sekä tuoda taide ja kulttuuri osaksi asumista, julkisia palveluita, liikkumisympäristöä ja ympäristörakenteita. Ympäristö- ja taideohjelman on tarkoitus valmistua kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi ensi vuoden alussa. Kaupunkilaisille avataan 6. elokuuta kysely, jossa kerätään paikkoihin liittyviä ideoita ja tarinoita.

Ohjelmatyössä etsimme konkreettisia askelmerkkejä siihen, kuinka laadukkaaseen ympäristöön liittyvä taiteen tuottaminen organisoidaan ja budjetoidaan. Haluamme myös samalla innostaa kaupunkilaisia osallistumaan taiteen tekemiseen ja synnyttämään omia yhteisöllisiä taideprojektejaan. Ohjelman mittakaavana on koko Kangasala taajamasta maaseudun kylähelmiin.

– Taide asukkaiden omassa ympäristössä tuo iloa ja elämyksiä arkeen. Lähellä oleva taide ja viihtyisä ympäristö koetaan omaksi ja paikan identiteettiä vahvistavaksi, kertoo työryhmän jäsen, elinympäristöjohtaja Sirkku Malviala.

Paikalliset tarinat näkyviksi

Ohjelmaa työstää viranomaisista, päättäjistä ja taideasiantuntijoista koostuva monialainen ryhmä. Ohjelma tehdään osallistavasti yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Elo-syyskuussa 2019 kerätään kaupunkilaisilta tietoa ympäristöstä sekä pieniä paikallisia tarinoita karttakyselyn avulla. Tarinat voivat liittyä esimerkiksi lähiympäristön historiaan tai vaikkapa luontoelämyksiin. Tarinat voivat olla viime vuodelta tai sadan vuoden takaa. Tarinoita hyödynnetään taiteen paikallisena aihepankkina. Tarinoiden avulla myös pohditaan, millaista taidetta ja elämyksellistä viherrakentamista voisi missäkin päin kaupunkia toteuttaa kunkin alueen paikallisen identiteetin tueksi.

Kysely alkaa 6.8.2019 ja on avoinna 18.9.2019 asti osoitteessa https://app.maptionnaire.com/fi/6672/.

Paikkoihin liittyviä tarinoita kerätään myös valmiilla paperilomakkeella Kangasalan pääkirjaston aulassa sekä kaupungin Prisman toimipisteessä. Tarinoita voi tuoda keräyslaatikkoon myös omalle paperille kirjoitettuna tai lähettää sähköpostilla osoitteeseen kaavoitus@kangasala.fi.

Työpaja kirjastolla syyskuussa

Tarinoiden kartoittamisen lisäksi kokoonnumme 3.9. Kangasalan pääkirjaston Harjula-saliin kaikille avoimeen työpajaan, joka ajoittuu Euroopan kulttuuriympäristöviikolle. Kyseisen teemaviikon erityisteemana on tänä vuonna taide ympäristössä, joten ajoitus sopii ohjelmatyömme kanssa yhteen mainiosti.

Toivomme sekä kyselyyn että työpajaan mahdollisimman monipuolista yksityishenkilöiden ja yhteisöiden osallistumista.

Tervetuloa työpajaan tiistaina 3.9.2019 klo 17.30 Pääkirjaston Harjula-saliin!

Väliaikaisia seinämaalauksia Miamissa. Kuva Susanna Virjo.

Lisätietoja

Suunnitteluarkkitehti Susanna Virjo
p. 040 133 6773, susanna.virjo(at)kangasala.fi

Kaupunginarkkitehti Mari Seppä
p. 044 431 4177, mari.seppa(at)kangasala.fi