Kangasalan ystävyyskaupungit:

Jomala (Ahvenanmaa)
Husby (Saksan tanskankielinen alue)
Eidi (Färsaaret)
Paamiut (Grönlanti)
Fjallabyggd (Islanti)
Holmestrand (Norja)
Vänersborg (Ruotsi)
Herning (Tanska)

Räpinä (Eesti)
Zülpich (Saksa)

 

Ystävyyskaupunkitoiminnassa mukana olevat järjestöt:

Pohjola-Norden 
Kangasalan Suomi-Saksa –yhdistys 

 

 

Ystävyyskaupungit

Ystävyyskaupunki Saksassa

Ystävyyskaupunki Zülpich sijaitsee Reininmaalla, 30 km Kölnistä. Yhteistoiminta Zülpichin kanssa aloitettiin jo vuonna 1980, vaikka viralliset suhteet solmittiin vasta 1993. 

Ystävyyssuhdetta ylläpidetään säännöllisin tapaamisin kahden vuoden välein ja isäntinä toimitaan vuorotellen.  Kangasalan Suomi- Saksa -yhdistys on aktiivisesti mukana toiminnassa.

Ystävyyssuhteen alusta lähtien on kuntien välillä toteutettu myös nuorisovaihtoa. Vaihto-oppilastoimintaa, harjoittelijavaihtoa ja yrityskontaktien solmimista pyritään kehittämään edelleen.

 

Zülpich
Räpinän laulupäivät

Ystävyyskaupunki Virossa

Viron Räpinan kaupungin kanssa Kangasalla on ollut yhteistoimintaa 90-luvun alusta lähtien, virallisesti vuodesta 1992. Kulttuurivaihtoa on mm. kuorojen ja soittajien välillä. Räpinaan on suunnattu myös konkreettista avustustoimintaa Räpinologit ry:n avustuksella. Merkittävä avustuskohde on ollut hammashoitokaluston toimittaminen Räpinaan ja kaluston käyttöön tarvittavan koulutuksen järjestäminen.  Kaksi räpinalaista nuorta on saanut ammatti-koulutuksen Kangasalla.

 

 

 

Pohjoimainen ystävyyskuntarengas

Kangasalan liittyi pohjoismaiseen ystäväkaupunkirenkaaseen 1976. Kangasalan lisäksi renkaaseen kuuluvat Jomala yhdessä muiden Ahvenanmaan maakuntien kanssa, Husby Etelä-Slesvigistä (Saksan tanskankielinen alue), Eidi Färsaarilta, Paamiut Grönlannista, Fjallabyggd Islannista, Holmestrand Norjasta, Vänersborg Ruotsista ja Herning Tanskasta.  

Pohjoismaisia ystäväkaupunkitapaamisia järjestetään vuosittain ja isäntinä toimitaan vuorotellen.  Jäsenkuntien Pohjola-Norden ry:t ovat merkittävässä roolissa tapaamisten järjestelyissä. Kangasala isännöi tapaamista viimeksi vuonna 2007.

Ystävyyskaupunkitoiminta näkyy myös koulujen välillä. Toimintaa ylläpidetään mm. leirikoulujen, vierailujen ja nuorten Nordjob-vaihdon merkeissä sekä järjestetään koululaisten kirjoitus- ja piirustuskilpailuja ja pohjoismaisen musiikin, kirjallisuuden ja taiteen esittelyjä.