Itsehoito

Kuume / flunssa

Kuume on yleinen oire erilaisissa virus- ja bakteeritaudeissa. Kuume on elimistön luonnollinen reaktio tulehdusta vastaan ja elimistö pyrkii näin poistamaan vieraan tunkeilijan. Kuumetta ei ole tarpeen laskea lääkkeellä, mikäli kuume ei nouse kovin korkealle. Alle 38,5 kuumetta ei tarvitse lääkitä, ellei tautiin liity voimakkaita särkyjä tai muita oireita. Kuume aiheuttaa nestehukkaa, jonka vuoksi runsas nesteen juominen on tarpeen. Nesteen ei tarvitse olla kuumaa.
Kuumeen aikana oleskelu viileässä huoneessa helpottaa, liiat peitot ja vaatteet tulee ottaa pois. Viileä suihku voi helpottaa kuumeisen oloa. Vältä voimakasta rasitusta kuumeen aikana, koska kuume sinänsä jo kuormittaa elimistöä. Kuumetta voi tarvittaessa alentaa apteekista ilman reseptiä saatavilla kuumelääkkeillä, joita on hyvä pitää kotiapteekissa. Noudata tarkoin lapsille tarkoitettuja annosteluohjeita. Jos kuume ei laske 3-4 vuorokauden kuluessa, tai jos siihen liittyy kuumekouristuksia, voimakasta päänsärkyä, niskajäykkyyttä tai muita vastaavia oireita tai jos potilaan yleistila on selvästi huono tai huononee nopeasti, hakeudu päivystävän lääkärin vastaanotolle.

Kurkkukipu

Kurkkukipu on tavallinen flunssan oire. Tällöin siihen yleensä liittyy nuhaa ja yskää sekä lievää lämmön nousua. Flunssan aiheuttamaa kurkkukipua lievittää lämpöisen nesteen juominen. Myös kurkkupastillit ja suuvedet voivat lievittää kivun tunnetta. Jos kurkkukipuun liittyy korkeahko kuume, eikä siihen liity flunssan oireita, voi kysymyksessä olla bakteerin aiheuttama nielutulehdus eli angiina. Kurkku on tällöin punoittava ja siellä voi näkyä vaaleita peitteitä. Tällöin tulisi hakeutua seuraavana arkipäivänä lääkärin vastaanotolle.

Angiina hoidetaan antibiooteilla. Viruksen aiheuttamaan flunssakurkkukipuun ei antibioottihoito auta.

Tupakka ärsyttää kurkkua kaikissa olosuhteissa.

Yskä

Yskä liittyy tavallisimmin flunssatautiin ja paranee sen myötä. Yskä on elimistön normaali puolustusreaktio ja sillä pyritään poistamaan haitallista limaa keuhkoputkista. Yskää voi aiheuttaa myös tupakointi, ilman epäpuhtaudet sekä allergia.
Kun yskä liittyy flunssaan, on hoito oireenmukaista. Runsas nesteen käyttö helpottaa limanerittymistä ja vähentää sen sitkeyttä. Kuiva ärsytysyskä voi helpottua apteekista saatavalla yskänlääkkeellä. Jos yskä jatkuu yli 2 viikkoa, jos yskökset muuttuvat kellanvihreiksi tai verisiksi, tai jos ilmenee hengenahdistusta, kipua hengittäessä tai selvää kuumeen nousua, voi hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Korvakipu

Korvakäytävän tai välikorvan tulehdukset ovat tavallisimpia korvakivun aiheuttajia. Välikorvan tulehdusta edeltää yleensä muutaman päivän kestävä flunssa. Korvakipuun voi myös liittyä kuumeen nousu. Pienillä lapsilla korvatulehdus voi ilmetä huonona ruokahaluna, ärtyisyytenä ja ripulina. Korvakipua lievittää istuma-asennossa tapahtuva lepo. Yöllistä korvakipua voi lievittää tavallisilla lasten kuumelääkkeillä, vaikka varsinaista kuumetta ei olisikaan.
Korvasärkyä sairastava lapsi on syytä tuoda lääkärin vastaanotolle seuraavana aamuna.
Kotiapteekissa tulee olla lasten kuumelääkettä.
 

Ripuli

Ripuli on tavallisesti virus- tai bakteeritartunta. Se saadaan kosketustartuntana tai nauttimalla ravintoainetta, jossa tartuttava virus tai bakteeri on.
Ripuli alkaa usein äkillisesti ja siihen voi liittyä muita suolisto-oireita, kuten oksentelua, vatsan vääntelyä ja kuumetta.
Ripuli aiheuttaa voimakasta nestehukkaa ja tekee nopeasti olon heikoksi, ellei nestettä saada korvattua. Juo runsaasti, vähintään 2 litraa nesteitä vuorokaudessa. Sopivia juomia ovat laimea mehu, marjakeitto, liha- ja kasvisliemi, vesi, kivennäisvesi, tee tai urheilujuoma. Syö pieninä annoksina jotakin kevyttä, kuten näkkileipää, puuroa ja korppuja. Vältä raskaita ja paistettuja ruokia sekä alkoholia.
Myös kahvi ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät sovi ripulipotilaalle.
Lapsipotilaille sopii apteekista saatava ripulijuoma (esim. Osmosal). Maitohappobakteerit voivat nopeuttaa ripulista toipumista. Niitä on lisätty elintarvikkeisiin tai saatavilla kapseleina ja tippoina (mm. Gefilus, Rela). Myös jogurtti- ja A-piimätuotteet voivat rauhoittaa vatsaa.
Lääkehiili rauhoittaa usein myös ripulin oireita ja tekee ulosteen mustaksi.
Pikkulasten ripulissa on erityisen tarmokkaasti hoidettava nesteen anto ja jos tässä ei onnistuta ja lapsen vointi näyttää huononevan, on hänet toimitettava päivystävän lääkärin vastaanotolle.

Myrkytykset

Kodeissa on monia aineita, jotka väärin säilytettynä, voivat olla vaaraksi erityisesti lapsille. Tällaisia aineita ovat esim. pesuaineet, erilaiset muut puhdistusaineet, liuotinaineet, lääkkeet ja muut kemialliset aineet. Nämä aineet tulisi säilyttää lukollisissa kaapeissa poissa lasten ulottuvilta.

Ei-syövyttävä myrkky:
Juota uhrille vettä ja yritä saada hänet oksentamaan.
Anna potilaalle tämän jälkeen lääkehiiltä.

Syövyttävät myrkyt, kuten rikkihappo, lipeä ja salpietarihappo:
Juota potilaalle heti maitoa tai vettä. Potilasta ei saa oksennuttaa.

Myrkyttävät liuotinaineet, kuten bensiini, tinneri ja petroli:
juota potilaalle parafiiniöljyä, ruokaöljyä, kermaa, maitoa tai vettä.
Potilasta ei saa oksennuttaa.

Myrkyllistä ainetta iholla:
huuhtele heti runsaalla juoksevalla vedellä ja pese iho saippualla.

Myrkyllistä ainetta silmässä:
huuhtele silmä välittömästi juoksevan veden alla, jatka useita minuutteja.

Syövyttävä kaasu hengityselimissä:
hengitä raikasta ilmaa, lepää.
Älä jää odottamaan myrkytysoireita, vaan soita heti ensiapuun tai Myrkytystietokeskukseen.

Myrkytystietokeskuksen puhelinnumero on (09) 4711 tai (09) 471 977.

Pidä myrkytyksen varalta aina lääkehiiltä lääkekaapissa. Lääkehiili sitoo haitallisia aineita ja vähentää myrkytysriskiä. Anna potilaalle lääkehiiltä, oli hän oksentanut tai ei. Kaikki myrkytykset vaativat lääkärinhoitoa.
Ota heti yhteys ensiapuun.