Laadukkaat väylät ja sujuvat reitit lisäävät kävelyn ja pyöräilyn suosiota

8.5.2017

Tampereen kaupunkiseudulla on julkaistu ensimmäinen seudullinen kävelyn ja pyöräilyn katsaus. Katsauksessa esitellään kävelyn ja pyöräilyn nykytilaa, asukkaiden kokemuksia ja tulevia kehittämishankkeita. Kaupunkiseudulla on runsaasti kävelyn ja pyöräilyn potentiaalia, sillä lyhyistä 2,5–5 km pituisista matkoista tehdään autolla kehyskunnissa peräti 80 % ja Tampereellakin puolet.

Katsaus on osa kestävän liikkumisen, erityisesti kävelyn ja pyöräilyn, edistämistä. Tavoitteena on nostaa kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen kulkutapaosuus nykyisestä 41 prosentista 50–60 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Katsaus pohjautuu vuonna 2015 aloitettuun kävelyn ja pyöräilyn seurantaan. Seuranta koostuu erilaisista kaupunkiseudun kuntalaisten tyytyväisyyttä ja liikkumista selvittävistä kyselyistä, käyttäjämäärien laskennoista ja panostuksista infrastruktuurin kehittämiseen. Tampereen kaupunkiseutuun kuuluvat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Puolet tyytyväisyyskyselyyn vastanneista on tyytyväisiä omaan kotikuntaansa pyöräilykuntana. Eniten pyöräilyä lisäisi vastaajien mielestä pyöräteiden laadun parantaminen ja uusien pyöräteiden rakentaminen. Pyöräteiden laatua parannetaan vaiheittain Tampereen ja kehyskuntien välisillä seudullisilla pääreiteillä.

Omaan kuntaansa kävelykuntana oli tyytyväisiä 69 % vastaajista. Kävelyä taas lisäisi eniten kävelyväylien talvikunnossapidon tehostaminen. Tyytymättömimpiä vastaajat olivat väliaikaisiin liikennejärjestelyihin työmaiden kohdalla.
 

Kangasalla on tehty pitkäjänteistä työtä lasten liikkumisen edistämiseksi. Kunnan tavoitteena on saada lapset liikkumaan lihasvoimin, ja kunta on panostanut sekä turvallisiin koulureitteihin että innostaviin kampanjoihin.

- Kunnan kävely- ja pyöräilystrategiassa eräänä keihäänkärkenä onkin aktiivisten koulumatkojen lisääminen. Tulokset puhuvat puolestaan, sillä miltei kaikki kunnan peruskoululaiset liikkuvat kestävästi kouluun, kertoo kunnan pyöräilyasiamies Markku Lahtinen ylpeänä.

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään 6.–14.5.2017. Pyöräilyviikolle on valmistunut myös uunituore seudullinen pyöräilykartta, jonka voi noutaa kuntien yhteispalvelupisteistä. Kartta löytyy myös verkosta: http://www.tampere.fi/liikenne-ja-kadut/pyoraily-ja-jalankulku.html

Painettua katsausta on jaossa kuntien yhteispalvelupisteissä, ja sitä jaetaan myös kuntien järjestämissä pyöräilyviikon tapahtumissa. Katsauksen voi lukea sähköisesti täältä: https://issuu.com/wsppyorailylabra/docs/tre_kapy_20140428_web

 

Lisätietoja katsauksesta ja kävelyn ja pyöräilyn edistämisestä:

Tampereen kaupunkiseutu, liikennejärjestelmäinsinööri Katja Seimelä, puh. 040 503 4237 tai katja.seimela@tampereenseutu.fi

Kangasalan kunta, pyöräilyasiamies Markku Lahtinen, puh. 050 5969 124 tai markku.lahtinen@kangasala.fi